Főoldal

elsősegély, munkavédelem

Kapcsolat

     
   
elsősegély tanfolyam
 
. . . . . . .
       

Elsősegély tételek

     

Közúti elsősegélynyújtás tanfolyam


A magyarázatok a www.elsosegelyhely.hu oldalon található „Elsősegélynyújtás” című oktatási segédanyagból átvett részletekből állnak [szerző: Zakariás Zoltán], melyek a szellemi alkotásokra vonatkozó jogok oltalmát élvezik!

Elsősegély tételek


Írta és összeállította:

Zakariás Zoltán

E-mail: zakarias@elsosegelyhely.hu

© Zakariás Zoltán, 2008

Részlet az "Elsősegély" e-könyvből:

 A vizsgán minden vizsgázónak kötelező bemutatnia:

-         Eszméletlen sérült ellátását;

-         Az életjelenségek vizsgálatát;

-         Lélegeztetést.

 

A közúti elsősegélynyújtás vizsga tételsora

(2006)

 (kérdések és válaszok)

Munkahelyi elsősegély képzés. OMMF által elfogadott igazolás. Hogy bátran várja a munkavédelmi ellenőrt!

Minden tételnek a megoldását mutasd!
 

 1. Ön közúti balesetet észlel. Az egyik gépkocsiban egy nem beszélő, nem mozgó, szemeit csukva tartó sérültet talál, ülő testhelyzetben a bal első ülésen.

 2. Egy favágó láncfűrésze munka közben megugrott és a lábszárába vágott. A roncsolt sebből erős vérzés indult meg. A vér élénkpiros színű, lüktetve spriccelve ürül a sebből.

 3. Barátja autószerelés közben, a gépkocsi hűtőjének zárósapkáját lecsavarta. A forró fagyálló/hűtővíz arcára, fedetlen mellkasára fröccsent.

 4. Irodába érve földön fekvő, nem mozgó, nem beszélő személyt talál, mellette üres gyógyszeres dobozok és búcsúlevél látható.

 5. Garázsban szomszédja zárt ajtók mögött, járó motorral szerelte autóját. Földön fekve csukott szemmel találja.

 6. Fiatal nő öngyilkossági szándékból, pohárnyi háztartási hypo-t ivott.

 7. Lego építővel játszó kisgyermek hírtelen fuldokolni kezd, láthatóan erős légszomjjal küzd. Légvételeit hörgő sípoló hang kíséri.

 8. Havas úton társa elesett, jobb alkarja deformált, mozgatni nem tudja, igen erős fájdalmat panaszol.

 9. Társa futás közben rosszul lépett, bal lábában hirtelen erős fájdalmat érzett. Rövid pihenés után jelentős duzzanat keletkezett bokájában és a fellépő heves fájdalom miatt már nem tudja végtagját terhelni.

 10. A fáról gyümölcsöt szedő gyermek leesett, bal füléből vér szivárog. Nem emlékszik, hogy mi történt vele.

 11. Családtagja ablaktisztítás közben létráról leesett, azóta dereka fáj, lábait mozgatni nem tudja.

 12. Kalapálás közben munkatársának szemébe fémszilánk pattant.

 13. Takarítás közben sósav fröccsen a szemébe.

 14. Együtt ebédel munkatársával, közben beszélgetnek. Társa hírtelen nyakához kap, láthatóan nem kap levegőt, hangot adni nem tud.

 15. Áthívják a szomszédba, ahol az egyik szomszéd ablaküvegbe esett. Állva találja a sérültet, akinek alkarján erősen vérző, vágott sebet lát. A vér élénk piros színű, lüktetve távozik.

 16. Szomszédja ijedten rohan át Önhöz, mert 10 éves gyermeke véletlenül  ivott a háztartási sósavból.

 17. Munkatársának spontán vérezni kezdett az orra.

 18. Karambol során berobbant a szélvédő. A gépkocsivezető szemébe üvegszilánk fúródott.

 19. Kerékpártúrán társa árokba borult, az esést követően bal könyöke duzzadt, deformált, fájdalmas.

 20. Elektromos zárlat miatt a személygépkocsi kigyulladt, oltás közben a gépkocsivezető mindkét alkarja megégett. Szomszédja betegellátás közben segítő szándékkal megjelenik, kezében tejföllel, étolajjal.

 21. Utcai verekedés során az egyik járókelőt késsel megsebesítettek. Ön érkezik a baleset helyszínére elsőként. A sérült nyakán tátongó, vágott sebet lát. A sérülés mélyéről az élénkpiros vér, nagy sugárban spriccel.

 22. Szomszédja ijedten szalad Önhöz. Elmondja, hogy hazatérve feleségét az ágyon fekve találta, mellette búcsúlevél, gyógyszeres fiolák. Szólításra nem válaszol, légzőmozgást nem észlel, a nyaki ütőér  lüktetése tapintható.

 23. Balest helyszínén a motoros földön fekszik, hiába szólítgatják, rázzák meg a vállát, nem reagál. Fején lévő bukósisak alól hányadék szivárog.

 24. Gyalogost gázoltak el. A sérült földön fekszik, hiába szólítják, rázzák meg a vállát nem reagál. Jobb combja duzzadt, deformált.

 25. A gépkocsiban az Ön mellett ülő munkatársa hirtelen az ülésről lecsúszik, mind a négy végtagjában, illetve egész testében görcsös izomrángást észlel.

 26. Közúti baleset során motorkerékpárost talál az úttesten mozdulatlanul, fején a bukósisak.

 27. Szomszédja ablaktisztítás közben megcsúszott, ablaküvegbe esett. Arca sápadt, verejtékes, erősen vérző álkarjából az élénkpiros vér lüktetve ürül

 28. Úton közlekedve tartálykocsit talál árokba borulva, rajta borostyánsárga tábla különböző számokkal. A sérült tartályból folyadék szivárog. A kamion vezetője a járműből kiesett, az úttesten mozdulatlanul fekszik, ruházata látszólag nem sérült.

 29. Lovaskocsi hajtója és utasa a bakról leesett. Egyikük az úttesten fekszik, bal combja rendellenes helyzetben kifordulva. A másik sérült ingerekre nem reagál lehelete alkohol szagú.

 30. Ismerőse saját garázsában, zárt ajtó mellett gépkocsiját javította. Az ablakon benézve látja, hogy arccal a műszerfalra bukva ül a járművében, amelynek motorja jár.

 31. Építkezésen az állás leszakadt. A rajta dolgozók közül az egyik munkás a hátára esett, mozdulatlan a feltett kérdésekre nem válaszol. Félő, hogy a több méter magas állvány összedől.

 32. Építkezésen az állás leszakadt. A rajta dolgozók közül az egyik munkás leesett, bal alkarja fájdalmas, deformált, bőrét a látható csontvég átszúrta, a vérzés szivárgó jellegű.

 33. 5 éves gyermek, játék közben, forró vízbe nyúl, bal karján bőrpír, illetve hólyagok láthatók.

 34. Egy motoros Ön előtt haladva felbukik, bal lábszárának középső harmada duzzadt, deformált fájdalmas.

 35. Vendége jégre lépve megcsúszott, elesett. A sérült jobb felkarja sérült, duzzadt, deformált, fájdalmas.

 36. Buszon állva utazó, kapaszkodó személy hirtelen fékezést követően bal vállában heves, lüktető fájdalmat érez, mozgatni nem tudja.

 37. Személygépkocsi utasát a roncsba beszorulva találja. Szeme nyitva, segítséget kér. Bal alkarján lévő roncsolt sebből bő, folyamatosan áramló vérzés látható.

 38. Gépkocsivezetés közben egy 56 éves férfi hirtelen nagyon erős mellkasi fájdalmat érez, verejtékezik. Elmondása szerint ismert szívbeteg.

 39. Szomszédját napok óta nem látták, majd rátörték a lakás ajtaját. Földön fekve találják. Öngyilkossági szándékát már korábban többször hangoztatta.

 40. Ismeretlen személy gépkocsi utasaként sérült. A roncsba beszorulva ül, a hajas fejbőrén lévő seb erősen vérzik.

 41. Baleset helyszínére érkezve úttesten fekvő sérültet talál. Szemtanuk szerint személygépkocsi gázolta el.

 42. Tehergépkocsival motor ütközött. A földön fekvő motoros szemei nyitva vannak, mindkét lábszára deformált.

 43. Az összetört személygépkocsi vezetőülésében talált sérültnél nem észlel légzést.

 44. Autóban utazó társa szendvicset fogyaszt, hirtelen fékezést követően fulladozni kezd, majd bőre kékes színűvé válik, levegőért kapkod.

 45. A sérült csuklóját autószerelés közben szakította fel éles lemez. A helyszínre érkezve erős, lüktető vérzést észlel a sebből.

 46. Idős hozzátartozójának bal lábszárából bőséges vérzés indult meg. A vér sötét színű és egyenletesen folyik.

 47. Sápadt személyt talál az úttest szélén ülve, az árokban egy összetört segédmotor-kerékpár fekszik. Nem emlékszik, hogy mi történt vele.

 48. Személygépkocsival közlekedik. Az Ön előtt közlekedő kerékpáros felbukik, homlokán szivárgó vérzést lát, vállát fájdítja, karját mozgatni nem tudja.

 49. Személygépkocsi fának ütközött. A jobb első ülésen ülő sérült légvételre fokozódó, mellkasi fájdalomra panaszkodik.

 50. Baleset történt, a gépkocsivezető megsérült. Jól látható, hogy egyik füléből vér szivárog, lehelete erősen alkoholszagú.

 51. Közúti baleset történt. Az összetört gépkocsiból való kijutás közben a sérült kezére és arcára akkumulátorsav folyt

 52. Egy buszmegállóban várakozva, összecsukló személyt lát. A jelenlévők padra ültetik.

 53. Kerékpáros a lejtős úton közlekedve a járdaszegélynek ütközött. A fejét ütötte meg. A történtekre nem emlékszik, homlokán diónyi duzzanatot lát.

 54. Oszlopnak ütközött gépkocsiban a kormányra borulva sérültet talál. Bal halántéka táján szivárgó vérzést észlel, szólításra nem válaszol.

 55. Az Ön előtt haladó gépkocsi defektet kap, az árokba hajtva felborul. Szólításra egy férfi és egy nő válaszol. Az ajtók nyithatók, mindketten saját erejükből kiszállnak. A férfinak látható sérülése, nincs. A hölgy mindkét kezén számtalan horzsolás, szivárgó vérzéssel, a jobb füléből vér ürül.

 56. Egy építkezésen szerelők dolgoznak. A szomszéd helyiségből tompa puffanás hallatszik. Belépve látja, hogy az egyik szerelő, a földön fekszik, egyik kezében csavarhúzó. Mellette a falból kilógó konnektor.

 57. Az üzletben sorban álló idős hölgy elsápad, összecsuklik, de néhány vásárló egy rekeszre leülteti, és úgy tartja.

 58.  Egy közlekedési baleset helyszínén két sérültet talál. Egy középiskolás korú fiú szerint az egyik sérült nem lélegzik, a másik eszméletlen.

 59. Egy baleset helyszínén három sérültet talál. A gépkocsivezető a kormányra borulva fekszik, a mellett ülő sérült nehézlégzésre panaszkodik, nekiesett a műszerfalnak. A harmadik sérült a hátsó ülésen fekszik, bal combja erősen fájdalmas, duzzadt.

 60. Munkatársa nekiesett az üvegajtónak, bal csuklója erősen lüktetve vérzik. A helyiségben tartózkodók zsineggel próbálják felkarját elkötni.

 61. Segédmotoros bukott, bukósisakot nem viselt. Orrából és bal füléből szivárgó vérzést észlel. Zavartan összefüggéstelenül beszél.

 62. Egy gyermek kerékpárral elesett. Esés közben a kormány befordulva ütötte meg a hasát, amely feszül és fáj.

 63. Egy szomszéd gyermek fáról esett le. Esés közben egy faág a hasán megütötte. Bőre sápadt, verejtékes, viselkedése feltűnően csendes.

 64. Egy kerékpáros elesett, alkarja duzzadt, törött csontvég áll ki a sebből.

 65. Karambol során kigyulladt a gépkocsi. A fájdalomra panaszkodó sérült mindkét alkarján hólyagokat lát.

 66. Autósboltban az egyik vásárló megcsúszott és üvegajtónak esett. Az üveget kitörte,  jobb könyökhajlatából vérzik. A vérzés erős, színe sötétpiros. Csuklójára nyomókötést helyeztek fel.

 67. Szórakozóhely mosdójában egy mozdulatlanul heverő fiatalt talál. Egyik könyökhajlatában számtalan szúrásnyom, a másik kezében fecskendő.

 68. Az autóbusz hírtelen fékezett. Az egyik álló utas nekiesett a fém kapaszkodónak. Mellkasa sérült, légvételkor szúró fájdalmat észlel.

 69. Kerékpárost gázolt el személygépkocsi. Hasát fájlalja, szomjúságra panaszkodik, segítséget kér, haza akar menni.

 70. A gépkocsi üzemanyaga kifogyott. A szomszédja segít egy kannából gumicsővel, benzint átfejteni, miközben a segítő véletlenül benzint nyel.

 71. Baleset helyszínére érve utasával kiszállnak, hogy segítsenek. A látványtól utasa rosszul lesz, összeesik, földön fekve marad.

 72. A gépkocsija becsapódó ajtaja utasának fejét sebesíti meg. A homlok bal oldalán lévő zúzott sebből folyamatosan, sötétpiros vér ürül.

 73. Váróteremben lévő idős ember rosszullétre panaszkodik. Elmondása szerint cukorbeteg, cukros vizet kér. Amikorra a cukros folyadék megérkezik a beteg a padon fekve nem mozdul, szólításra nem válaszol.

 74. Személygépkocsi kerékpárost gázolt. A sérült a járdaszegélyre esett, hátát fájlalja, bal alsó végtagja zsibbad.

 75. Gyalogost gázoltak. A sérült kb. egy percig feküdt mozdulatlanul az úttesten, majd felült. Bal füléből vér ürül.
   

1. Ön közúti balesetet észlel. Az egyik gépkocsiban egy nem beszélő, nem mozgó, szemeit csukva tartó sérültet talál, ülő testhelyzetben a bal első ülésen.

Első teendők a baleset helyszínén.

1. Helyszínbiztosítás
2. Tájékozódás
3. Sérültek szükség szerinti ellátása
4.
Mentő értesítés

Amennyiben a megszólításra, ingerekre nem reagál: eszméletlen beteg ellátás az autóban. [légzésvizsgálat, megtartott légzés esetén fej hátraszegés, pozícionálás]
 

Ne emelje ki a sérültet, ha az ellátása a járműben megoldható és elháríthatatlan veszély nem fenyegeti! [ha szükséges a kiemelés Rautek-féle fogással hajtsa végre]

2. Egy favágó láncfűrésze munka közben megugrott és a lábszárába vágott. A roncsolt sebből erős vérzés indult meg. A vér élénkpiros színű, lüktetve spriccelve ürül a sebből.

Ütőeres vérzés

A sérültet fektesse le! A lábat emelje a szív síkjánál magasabbra. Így csillapodik a vérzés erőssége.

Ezzel egyidőben a lágyékhajlatban (nyomáspont) a combütőeret nyomja ököllel a szeméremcsont ágához.

A spriccelő vérzés megszűnése jelzi a helyes nyomáspont megtalálását.

Társa helyezzen nyomókötést a sebre.

Nyomókötés: A steril gézlapokat akár több rétegben is nyomkodja a sebbe, ezzel tamponálja. Erre kerüljön újabb steril gézlap és egy félbehajtott pólyatekercs, melynek feladata elnyomni a sérült eret. Feszes, körkörös pólyamenetekkel rögzítse. Ha elkészült a nyomókötés a nyomáspont elengedhetı. Az átvérzett kötést leszedni tilos, helyezzen rá újabb nyomókötést!

Amennyiben a nyomáspontokon a vérzéscsillapítás sikertelen, [a spriccelés nem szűnik meg] akár ujjaival elszorítva az eret, vagy pólyatekercset a sebbe nyomva direkt nyomással csillapítsa a vérzést.

Nagy mennyiségű vérveszteség a sokk kialakulásához vezethet!

3. Barátja autószerelés közben, a gépkocsi hűtőjének zárósapkáját lecsavarta. A forró fagyálló/hűtővíz arcára, fedetlen mellkasára fröccsent.

A sérült testrészről távolítsa el a ruhát. [Ha bele van égve tilos kitépni!]

Az égett felületet hűtse folyamatosan legalább 15-20 percig, ezzel a fájdalmat csökkenti és a szövetek mélyebb károsodását akadályozza meg.

Hűtés módjai: csapvizet folyatni, zuhany alá állítani, üvegből önteni, sűrűn cserélt vizes borogatást helyezni rá. A sérültnek közben apró kortyokban többször adjon inni. A hűtést követően a sérülésre helyezzen fel laza, száraz fedőkötést.
Az égés súlyosságát meghatározza a beteg életkora, az égés foka, és annak kiterjedése.

A testfelület 5 %-ot meghaladó II. vagy III.-fokú égése szakorvosi ellátást igényel!

4. Irodába érve földön fekvő, nem mozgó, nem beszélő személyt talál, mellette üres gyógyszeres dobozok és búcsúlevél látható.

Amennyiben a megszólításra, ingerekre nem reagál: eszméletlen beteg ellátás.

Eszméletlen sérült hánytatása, etetése, itatása tilos!

5. Garázsban szomszédja zárt ajtók mögött, járó motorral szerelte autóját. Földön fekve csukott szemmel találja.

Kipufogógáz mérgezés:

A zárt térből vigye tiszta levegőre a sérültet Rautek-féle fogással.

Az ellátását csak ezután kezdje el!

Veszélyzónán kívül az eszméleténél lévő mérgezettet szólítsa fel nyugodt egyenletes légvételre, szorító ruházatát lazítsa meg. A tünetmentes mérgezett is orvosi ellátást igényel.

Eszméletlen sérültnél: eszméletlen beteg ellátás.

6. Fiatal nő öngyilkossági szándékból, pohárnyi háztartási hypo-t ivott.

Az eszméleténél lévő beteget itassa vízzel, ez hígítja a gyomorba került marószert, vagy tejjel, mely a savat és a lúgot is közömbösíti. Előtte végeztessen nyeléspróbát, mert az erőltetett itatás hányáshoz vezethet. A beteg öblögesse szájüregét többször a mentők megérkezéséig.

Eszméletlen sérültnél: eszméletlen beteg ellátás.

7. Lego építővel játszó kisgyermek hírtelen fuldokolni kezd, láthatóan erős légszomjjal küzd. Légvételeit hörgő sípoló hang kíséri.

Az idegen testet el kell távolítani! Száj-, garatüregből az ujjával. Ha nem lehetséges fektesse a gyermeket térdére, a gyermek felső teste lógjon lefelé. Lapockái között veregesse a hátát. Ez az eljárás hatékony és szövődménymentesen alkalmazható.

Gyermekeknél, csecsemőknél a Heimlich-féle műfogást tilos alkalmazni!

8. Havas úton társa elesett, jobb alkarja deformált, mozgatni nem tudja, igen erős fájdalmat panaszol.

Törés:

Elsősegély: biztosítsa a sérült kar mozdulatlanságát háromszögletű kendővel.


Ellátás során alkalmazandó általános szabályok:

- szorító ruhadarabokat, ékszereket, távolítsa el a sérülés alatt, fölött egyaránt!

- rögzítse a talált helyzetben a végtagot!

- a rögzítő eszköz a sérült terület alatti és feletti izületet is rögzítse!

- merev tárgyhoz tilos rögzíteni!

9. Társa futás közben rosszul lépett, bal lábában hirtelen erős fájdalmat érzett. Rövid pihenés után jelentős duzzanat keletkezett bokájában és a fellépő heves fájdalom miatt már nem tudja végtagját terhelni.

Elsősegély: biztosítsa a sérült testrész mozdulatlanságát, körbetámasztva pokrócokkal, kabátokkal.

Ellátás során alkalmazandó általános szabályok:

- szorító ruhadarabokat, távolítsa el a sérülés alatt, fölött egyaránt! (lábbelit is!)

- rögzítse a talált helyzetben a végtagot!

- a rögzítő eszköz a sérült terület alatti és feletti izületet is rögzítse!

- merev tárgyhoz tilos rögzíteni!

10. A fáról gyümölcsöt szedő gyermek leesett, bal füléből vér szivárog. Nem emlékszik, hogy mi történt vele.

Koponyaalapi törés, agyrázkódás:

Elsősegély: fektesse le az eszméleténél lévő sérültet, fejét emelje meg és támassza alá. A vérző fülre, orra helyezzen steril lapokat. [Tamponálni tilos!] Mentő szállíthatja.

Eszméletvesztés esetén: eszméletlen beteg ellátás.

11. Családtagja ablaktisztítás közben létráról leesett, azóta dereka fáj, lábait mozgatni nem tudja.

Eszméletén lévő gerincsérült (fájdalomra panaszkodik)

A sérültet ne mozgassa, nyugtassa a segítség megérkezéséig. Csak mentő szállíthatja!
Előfordulhat, hogy a sérültet elháríthatatlan veszély fenyegeti. Ilyenkor (de csak ekkor!) legalább három segélynyújtó „tálcafogással” viheti biztonságos helyre.

12. Kalapálás közben munkatársának szemébe fémszilánk pattant.

Legfontosabb feladata a szem nyugalomba helyezése. A sérült szem két oldalára helyezzen kettő darab gézpólyát, majd rá steril lapokat. Ezt rögzítse úgy körkörös pólyamenetekkel, hogy az ép szem is fedve legyen.

A fémszilánkot eltávolítani tilos!

13. Takarítás közben sósav fröccsen a szemébe.

A szembe került marószert vízzel alaposan mossa ki!

- Ültesse le a sérültet.

- A fej hátra, és oldalra fordításával a sérült szemre egy üvegből öntse a vizet.

- A mosófolyadékot folyamatosan itassa fel. [textíliával, gézpólyával]

- Ügyeljen rá, hogy az ép szembe mosófolyadék ne kerüljön!

- Fedje le mindkét szemet!
 

14. Együtt ebédel munkatársával, közben beszélgetnek. Társa hírtelen nyakához kap, láthatóan nem kap levegőt, hangot adni nem tud.
 

Az idegen testet el kell távolítani! Száj-, garatüregből az ujjával.

Ha nem lehetséges, szólítsa fel a sérültet, hogy hajoljon előre és üssön a hátára, lapockái közé nyitott tenyérrel.

Sikertelen beavatkozás esetén alkalmazza a Heimlich-féle műfogást.

Heimlich-féle műfogás:

Álljon a fuldokló mögé, őt átkarolva egyik kezét ökölbe szorítva a szegycsont és a köldök közé helyezze, másik kézével fogja át az öklét és a rekeszizmok irányába gyakoroljon nyomást. (befelé, felfelé) Így a tüdőből nagynyomású levegőt présel ki, ami az elzáródást okozó idegen testet kilökheti. Eredménytelenség esetén maximum 5-ször alkalmazhatja a fogást. Sikeres beavatkozás esetén a beteg megfigyelése javallott a szövődmények miatt. [mellkasi, hasi sérülések]

Eszméletvesztés légzésleállás esetén: eszméletlen beteg ellátás.

15. Áthívják a szomszédba, ahol az egyik szomszéd ablaküvegbe esett. Állva találja a sérültet, akinek alkarján erősen vérző, vágott sebet lát. A vér élénk piros színű, lüktetve távozik.

Ütőeres vérzés:

A sérültet fektesse le! A kart emelje a szív síkjánál magasabbra. Így csillapodik a vérzés erőssége.

Ezzel egyidőben a felkaron (nyomáspont) a kétfejű karizom belső árkában az ütőeret négy ujjal nyomja a felkarcsonthoz.

A spriccelő vérzés megszűnése jelzi a helyes nyomáspont megtalálását.

Társa helyezzen nyomókötést a sebre.

Nyomókötés: A steril gézlapokat akár több rétegben is nyomkodja a sebbe, ezzel tamponálja. Erre kerüljön újabb steril gézlap és egy félbehajtott pólyatekercs, melynek feladata elnyomni a sérült eret. Feszes, körkörös pólyamenetekkel rögzítse. Ha elkészült a nyomókötés a nyomáspont elengedhetı. Az átvérzett kötést leszedni tilos, helyezzen rá újabb nyomókötést!

Amennyiben a nyomáspontokon a vérzéscsillapítás sikertelen, [a spriccelés nem szűnik meg] akár ujjaival elszorítva az eret, vagy pólyatekercset a sebbe nyomva direkt nyomással csillapítsa a vérzést.

Nagy mennyiségű vérveszteség a sokk kialakulásához vezethet!

 

Munkahelyi elsősegély képzés. OMMF által elfogadott igazolás. Hogy bátran várja a munkavédelmi ellenőrt!

16. Szomszédja ijedten rohan át Önhöz, mert 10 éves gyermeke véletlenül  ivott a háztartási sósavból.

A marószer lenyelése esetén a beteget hánytatni tilos!

Az eszméleténél lévő beteget itassa vízzel, ez hígítja a gyomorba került marószert, vagy tejjel, mely a savat és a lúgot is közömbösíti. Előtte végeztessen nyeléspróbát, mert az erőltetett itatás hányáshoz vezethet. A beteg öblögesse szájüregét többször a mentők megérkezéséig.

Eszméletlen sérültnél: eszméletlen beteg ellátás.

17. Munkatársának spontán vérezni kezdett az orra.

Elsősegély: ültesse le a sérültet és kérje meg, hogy nyomja össze az orrszárnyakat és fejét enyhén hajtsa előre. A tarkóra hideg vizes borogatást helyezhet. 10 perc elteltével az orrszárnyak elengedése után a vérzés általában megszűnik. Elhúzódó vérzés esetén a sérültet kísérje orvoshoz. Az orra parittyakötést is felhelyezhet.

18. Karambol során berobbant a szélvédő. A gépkocsivezető szemébe üvegszilánk fúródott.

 Legfontosabb feladata a szem nyugalomba helyezése. A sérült szem két oldalára helyezzen kettő darab gézpólyát, majd rá steril lapokat. Ezt rögzítse úgy körkörös pólyamenetekkel, hogy az ép szem is fedve legyen.

Az üvegszilánkot eltávolítani tilos.

19. Kerékpártúrán társa árokba borult, az esést követően bal könyöke duzzadt, deformált, fájdalmas.

Ficam:

Elsősegély: biztosítsa a sérült kar mozdulatlanságát 2 darab háromszögletű kendővel.

 Ellátás során alkalmazandó általános szabályok:

- szorító ruhadarabokat, ékszereket, távolítsa el a sérülés alatt, fölött egyaránt!

- rögzítse a talált helyzetben a végtagot!

- a rögzítő eszköz a sérült terület alatti és feletti izületet is rögzítse!

- merev tárgyhoz tilos rögzíteni!

20. Elektromos zárlat miatt a személygépkocsi kigyulladt, oltás közben a gépkocsivezető mindkét alkarja megégett. Szomszédja betegellátás közben segítő szándékkal megjelenik, kezében tejföllel, étolajjal.

Az égett felületet hűtse folyamatosan legalább 15-20 percig, ezzel a fájdalmat csökkenti és a szövetek mélyebb károsodását akadályozza meg.

Hűtés módjai: csapvizet folyatni, zuhany alá állítani, üvegből önteni, sűrűn cserélt vizes borogatást helyezni rá.

A sérültnek közben apró kortyokban többször adjon inni. A hűtést követıen a sérülésre helyezzen fel laza, száraz fedőkötést.

Az égés súlyosságát meghatározza a beteg életkora, az égés foka, és annak kiterjedése.

A testfelület 5 %-ot meghaladó II. vagy III.-fokú égése szakorvosi ellátást igényel! Tilos az étolaj, tejföl használata az ellátás során!

 

21. Utcai verekedés során az egyik járókelőt késsel megsebesítettek. Ön érkezik a baleset helyszínére elsőként. A sérült nyakán tátongó, vágott sebet lát. A sérülés mélyéről az élénkpiros vér, nagy sugárban spriccel.
 

Nyaki ütőeres vérzés esetén nyomókötést felhelyezni tilos!

Elsősegély: Nyaki ütőeres vérzés esetén nyomja el a nyomáspontot.
A sérülést pólyatekerccsel direkt nyomás alatt tartva várja a mentők megérkezését!

22. Szomszédja ijedten szalad Önhöz. Elmondja, hogy hazatérve feleségét az ágyon fekve találta, mellette búcsúlevél, gyógyszeres fiolák. Szólításra nem válaszol, légzőmozgást nem észlel, a nyaki ütőér  lüktetése tapintható.

Amennyiben a megszólításra, ingerekre nem reagál: eszméletlen beteg ellátás.

Eszméletlen sérült hánytatása, etetése, itatása tilos!

23. Balest helyszínén a motoros földön fekszik, hiába szólítgatják, rázzák meg a vállát, nem reagál. Fején lévő bukósisak alól hányadék szivárog.

Amennyiben a megszólításra, ingerekre nem reagál: eszméletlen beteg ellátás.

A bukósisakot csak abban az esetben veheti le a motoros fejéről, ha:

- Eszméletlen a sérült, és a sisakon keresztül nem tudja biztosítani az átjárható légutakat.

[vérzés, hányás]

- Elégtelenül, vagy nem lélegzik a motoros.

24. Gyalogos gázolás helyszínén, a sérültet a földön fekve találja. Szólításra nem reagál, Jobb combja duzzadt deformált.

Amennyiben a szólításra nem reagál, óvatosan rázza meg a vállát,

ha erre sem reagál eszméletlen sérültként kezelje.

Kiáltson segítségért! A váll magasságában helyezkedjen el.

Tekintsen a száj-, garatüregbe!

ha légutat elzáró, vagy légzést nehezítő anyagot lát, távolítsa el!

A nyelv hátracsúszásának megakadályozása végett óvatosan hajtsa hátra a fejet.
[homloknál és állnál fogva]

Vérkeringés vizsgálata:

A vérkeringés meglétét vizsgálja a nyaki főütőér tapintásával.

Három ujjal enyhe nyomással a fejbiccentő izom és az ádámcsutka [pajzsporc] között.

Ha érez pulzálást, van szívműködés.


Légzés vizsgálata:

Hajoljon a sérült arca elé és figyelje a has, mellkas síkját.
[légző mozgásokat keresve láthatja, emellett hallhatja a kiáramló levegő hangját, és érezheti a kilehelést.]

A 10 másodperces vizsgálat alatt az ideális légvételek száma: 2-3.

Ha nem kielégítő a légzés: A légvételek száma 10 másodperc alatt ~ 1, vagy nincs, vagy nagyon szapora, felületes kezdje meg a lélegeztetést!

Amennyiben kielégítő a légzés: A légvételek száma 10 másodperc alatt ~2-3.

Biztosítsa az átjárható légutakat! [combcsont törés gyanúja esetén fej hátraszegés!]

25. Vezetés közben az ön mögött ülő utas az ülésről lecsúszik, mind a négy végtagjában, illetve egész testében, görcsös izommozgást észlel.

Epilepszia:

Álljon félre a járművel!

Elsősegély: roham közben a fő feladata óvni a sérülésektől a beteget. A körülötte lévő éles tárgyakat el kell távolítani, a fejet alulról fogva óvatosan tartani kell. A rángó végtagok leszorítása lefogása tilos, mivel törést, ficamot idézne elő vele! A roham elmúltával a magához tért beteget ne hagyja magára, még jó ideig zavart a tudata.

Amennyiben nem tért magához: eszméletlen beteg ellátás.

Minden esetben hívjon orvost, vagy mentőt a beteghez!

26. Közúti baleset során motorkerékpárost talál az úttesten mozdulatlanul, fején bukósisak.

Amennyiben a megszólításra, ingerekre nem reagál: eszméletlen beteg ellátás.

A bukósisakot csak abban az esetben veheti le a motoros fejéről, ha:

- Eszméletlen a sérült, és a sisakon keresztül nem tudja biztosítani az átjárható légutakat. [vérzés, hányás]

- Elégtelenül, vagy nem lélegzik a motoros.

27. Szomszédja ablaktisztítás közben megcsúszott, ablaküvegbe esett. Arca sápadt, verejtékes erősen vérző alkarjából az élénkpiros vér lüktetve ürül.

Ütőeres vérzés+sokk

A sérültet fektesse le! A kart emelje a szív síkjánál magasabbra. Így csillapodik a vérzés erőssége.

Ezzel egyidőben a felkaron (nyomáspont) a kétfejű karizom belső árkában az ütőeret négy ujjal nyomja a felkarcsonthoz.

A spriccelő vérzés megszűnése jelzi a helyes nyomáspont megtalálását.

Társa helyezzen nyomókötést a sebre.

Nyomókötés: A steril gézlapokat akár több rétegben is nyomkodja a sebbe, ezzel tamponálja. Erre kerüljön újabb steril gézlap és egy félbehajtott pólyatekercs, melynek feladata elnyomni a sérült eret. Feszes, körkörös pólyamenetekkel rögzítse. Ha elkészült a nyomókötés a nyomáspont elengedhetı. Az átvérzett kötést leszedni tilos, helyezzen rá újabb nyomókötést!

Amennyiben a nyomáspontokon a vérzéscsillapítás sikertelen, [a spriccelés nem szűnik meg] akár ujjaival elszorítva az eret, vagy pólyatekercset a sebbe nyomva direkt nyomással csillapítsa a vérzést.

Nagy mennyiségű vérveszteség a sokk kialakulásához vezetett!

28. Úton közlekedve, tartálykocsit talál árokba borulva, rajta borostyánsárga tábla különböző számokkal. A tartályból folyadék szivárog. A kocsi vezetője, a járműből kiesett, az úttesten mozdulatlanul fekszik, ruházata látszólag nem szennyezett.

A motort állítsa le! Zárja le mindkét irányból a baleset helyszínét! Értesítse a rendőrséget [mentőket], nekik kell elmondani a borostyánsárga tábláról leolvasott számsort, a szennyeződés kiterjedését, módját. Kövesse a diszpécser utasításait!

Ha a baleseti helyszín megközelíthető a veszélyzónából távolítsa el a sérültet [ahonnan fúj a szél abból az irányból közelítsen és ugyanabba az irányba hagyja el a veszélyzónát], az ellátást csak itt kezdheti meg!

Tilos a szennyeződött sérültet lélegeztetni, dohányozni, kiszóródott, kiömlött anyagba lépni, a sérültet veszélyzónán belül ellátni, a jármű elektromos rendszerét bekapcsolni.

Óvja kezét gumikesztyűvel! A szennyezett ruhákat egy helyre gyűjtse!

Az elsősegélynyújtó nem veszélyeztetheti saját életét!

29. Lovaskocsiról a hajtó és utasa leesett. A hajtó az úttesten fekszik bal combja rendellenes helyzetben kifordulva. Az utas ingerekre nem reagál, lehelete alkohol szagú.

1. Helyszínbiztosítás
2. Tájékozódás
3. Sérültek szükség szerinti ellátása
4.
Mentő értesítés

I. verzió

Sérültek osztályozása - tájékozódás:
 

1. Életveszélyes állapotú – ingerekre nem reagál, alkoholszagú [valószínűleg eszméletlen]

2. Súlyos állapotú – bal comb rendellenes helyzetben kifordulva [ha reagál az ingerekre-eszméleténél van]

3. Könnyű állapotú


1. ingerekre nem reagál, alkoholszagú

Amennyiben a szólításra nem reagál, óvatosan rázza meg a vállát, ha erre sem reagál eszméletlen sérültként kezelje.

2. bal comb rendellenes helyzetben kifordulva - ha reagál az ingerekre:

Az eszméleténél lévő
sérültet ne mozgassa, támassza meg a sérült végtagot pokrócokkal, kabátokkal. Mentő szállíthatja.

II. verzió

Sérültek osztályozása - tájékozódás:

1. életveszélyes állapotú – ingerekre nem reagál, alkoholszagú és bal comb rendellenes helyzetben kifordulva [valószínűleg mindkét sérült eszméletlen]

Ha egy balesetben hasonlóan sérültek ellátásáról kell gondoskodnia, kezdje azzal a személyjel az ellátást, akit az elsősegélynyújtás után magára lehet hagyni!

1. ingerekre nem reagál, alkoholszagú
eszméletlen sérültként
kezelje. [az ellátás végén oldalra fordítás]

2. bal comb rendellenes helyzetben kifordulva - ingerekre nem reagál:
eszméletlen sérültként
kezelje. [az ellátás végén fej hátraszegés]


Munkahelyi elsősegély képzés. OMMF által elfogadott igazolás. Hogy bátran várja a munkavédelmi ellenőrt!

30. Garázsba benyitva ismerősét a járműben ülve, a kormányra borulva találja.
A jármű motorja jár.

Kipufogógáz mérgezés:
A zárt térből vigye tiszta leveg
őre a sérültet Rautek-féle fogással.

Az ellátását csak ezután kezdje el!

Veszélyzónán kívül az eszméleténél lévő mérgezettet szólítsa fel nyugodt egyenletes légvételre, szorító ruházatát lazítsa meg. A tünetmentes mérgezett is orvosi ellátást igényel. 

Eszméletlen sérültnél: eszméletlen beteg ellátás.

31. Építkezésen az állványzat összeomlott. A rajta tartózkodó munkás a hátára esett, szólításra nem válaszol. Félő, hogy a szomszédos állványzat is összeomlik.

A baleset mechanizmusa valószínűsíti a gerincsérülés meglétét. Elháríthatatlan veszély fenyegeti a sérültet, ezért legalább három segélynyújtó „tálcafogással” vigye biztonságos helyre.

Amennyiben a szólításra nem reagál, óvatosan rázza meg a vállát,

ha erre sem reagál eszméletlen sérültként kezelje.
 

A váll magasságában helyezkedjen el. Tekintsen a száj-, garatüregbe!

Amennyiben légutat elzáró, vagy légzést nehezítő anyagot lát, távolítsa el!

A nyelv hátracsúszásának megakadályozása végett óvatosan hajtsa hátra a fejet.
[homloknál és állnál fogva]

Vérkeringés vizsgálata:

A vérkeringés meglétét vizsgálja a nyaki főütőér tapintásával.

Három ujjal enyhe nyomással a fejbiccentő izom és az ádámcsutka [pajzsporc] között.

Ha érez pulzálást, van szívműködés.

Légzés vizsgálata:

Hajoljon a sérült arca elé és figyelje a has, mellkas síkját.
[légző mozgásokat keresve láthatja, emellett hallhatja a kiáramló levegő hangját, és érezheti a kilehelést.]
A 10 másodperces vizsgálat alatt az ideális légvételek száma: 2-3.

Ha nem kielégítő a légzés: A légvételek száma 10 másodperc alatt ~ 1, vagy nincs, vagy nagyon szapora, felületes kezdje meg a lélegeztetést!

Amennyiben kielégítő a légzés: A légvételek száma 10 másodperc alatt ~2-3.

Biztosítsa az átjárható légutakat! [gerincsérülés esetén fej hátraszegés!]

32. Építési állványzatról egy munkás leesett. Jobb karja erősen fáj, bőrét a törött csontvég átszúrta, a vérzés szivárgó jellegű.

 Nyílt törés:

Fedje a sebet sterilen, és biztosítsa a sérült testrész mozdulatlanságát. [háromszögletű kendővel]

Ellátás során alkalmazandó általános szabályok:

- szorító ruhadarabokat, ékszereket, távolítsa el a sérülés alatt, fölött egyaránt!

- rögzítse a talált helyzetben a végtagot!

- a rögzítı eszköz a sérült terület alatti és feletti izületet is rögzítse!

- merev tárgyhoz tilos rögzíteni!

33. 4 éves gyermek véletlenül forróvizes edénybe nyúl. Jobb karján bőrpírt és hólyagot lát.

Másodfokú égés:

Az égett felületet hűtse folyamatosan legalább 15-20 percig, ezzel a fájdalmat csökkenti és a szövetek mélyebb károsodását akadályozza meg.

Hűtés módjai: csapvizet folyatni, zuhany alá állítani, üvegből önteni, sűrűn cserélt vizes borogatást helyezni rá. A sérültnek közben apró kortyokban többször adjon inni.

A hűtést követıen a sérülésre helyezzen fel laza, száraz fedőkötést.

Az égés súlyosságát meghatározza a beteg életkora, az égés foka, és annak kiterjedése.

A testfelület 5 %-ot meghaladó II. vagy III.-fokú égése szakorvosi ellátást igényel!

34. Egy motoros ön előtt haladva felbukik, bal lábszárának középső harmada duzzadt, deformált, fájdalmas.

Elsősegély: az eszméleténél lévő sérültet ne mozgassa, támassza meg a sérült végtagot pokrócokkal, kabátokkal. Mentő szállíthatja.

Ellátás során alkalmazandó általános szabályok:

- szorító ruhadarabokat, távolítsa el a sérülés alatt, fölött egyaránt! (lábbelit is!)

- rögzítse a talált helyzetben a végtagot!

- a rögzítő eszköz a sérült terület alatti és feletti izületet is rögzítse!

- merev tárgyhoz tilos rögzíteni!

35. Ismerőse, a jeges úton elcsúszott, jobb karja duzzadt, deformált, fájdalmas.

Valószínűsíthető a törés:

Elsősegély: biztosítsa a sérült kar mozdulatlanságát 2 darab háromszögletű kendővel.
 

Ellátás során alkalmazandó általános szabályok:

- szorító ruhadarabokat, ékszereket, távolítsa el a sérülés alatt, fölött egyaránt!

- rögzítse a talált helyzetben a végtagot!

- a rögzítő eszköz a sérült terület alatti és feletti izületet is rögzítse!

- merev tárgyhoz tilos rögzíteni!

36. Buszon állva utazó személy hirtelen fékezést követően bal vállában heves, lüktető fájdalmat érez. Mozgatni nem tudja.

Ficam, rándulás:

Elsősegély: ültesse le a sérültet! Biztosítsa a sérült kar mozdulatlanságát 2 darab háromszögletű kendővel. 

Ellátás során alkalmazandó általános szabályok:

- szorító ruhadarabokat, ékszereket, távolítsa el a sérülés alatt, fölött egyaránt!

- rögzítse a talált helyzetben a végtagot!

- a rögzítő eszköz a sérült terület alatti és feletti izületet is rögzítse!

- merev tárgyhoz tilos rögzíteni!

37. Személygépkocsi utasát, a roncsba szorulva találja. Szeme nyitva, segítséget kér. Bal alkarján lévő roncsolt sebből bő, folyamatosan áramló vérzés látható.

Elsősegély: a kart emelje a szív síkjánál magasabbra. Így csillapodik a vérzés erőssége. A szorító ruhadarabokat lazítsa meg a sérülés alatt, fölött egyaránt. A sérült végtagról a gyűrőket, órát, szorító ruhadarabokat távolítsa el.

Helyezzen nyomókötést a sebre.

Nyomókötés: A steril lapokat helyezze a sebre, erre kerüljön egy félbehajtott pólya-tekercs, melynek feladata, elnyomni a sérült eret. Ezt feszes pólyamenetekkel rögzítse.

- Ha a kötés átvérzett, leszedni tilos, helyezzen rá újabb nyomókötést!

- A végtagot felemelve kell tartani a segítség megérkezéséig!

- Szorító körülkötést felhelyezni tilos!

Ne emelje ki a sérültet, ha az ellátása a járműben megoldható és elháríthatatlan veszély nem fenyegeti!

Beszorult sérülthöz kérjen műszaki mentést.

38. Gépkocsivezetés közben, egy 50 év körüli férfi, hirtelen nagyon erős mellkasi fájdalmat érez, verejtékezik. Elmondása szerint korábban szívbetegséggel már kezelték.

Szívinfarktus gyanú:

Elsősegély: szigorú mozgástilalom, a beteget helyezze teljes nyugalomba, nyugtassa. A szívet így tehermentesíti.

A nála lévő, ilyen esetekre felírt szívgyógyszert beadhatja. [nyelve alá, szopogassa el, spray esetén is a nyelv alá fújja] Szállítása csak mentővel!

39. Öngyilkossággal többször fenyegetőző szomszédját, több napja nem látták, ezért rátörték a lakásajtót. Eszméletlenül a földön fekve találják.

Amennyiben a megszólításra, ingerekre nem reagál: eszméletlen beteg ellátás.

A tájékozódásnál gondoljon gázmérgezésre is. Ha a gyanú beigazolódik, a zárt teret a lehető legrövidebb időn belül hagyja el.

A sérült mozgatása Rautek-fogással történjen. A vizsgálatokat csak a szabad levegőn kezdje.

 


Munkahelyi elsősegély képzés. OMMF által elfogadott igazolás. Hogy bátran várja a munkavédelmi ellenőrt!

40. Autóroncsba beszorulva egy sérült ül. A fejtetőn erős vérzést észlel.

Visszeres vérzés:

Eszméletlen sérült esetén: 1. légútbiztosítás, 2. vérzéscsillapítás.

Amennyiben az eszmélet megtartott, vérzéscsillapítás [nyomókötés]. Lehetőség szerint ne hagyja magára a sérültet!

Beszorult sérülthöz kérjen műszaki mentést.

41. Baleset helyszínére érkezik, ahol egy úttesten fekvő sérültet talál. Szemtanúk szerint, egy személygépkocsi ütötte el.

Amennyiben a megszólításra, ingerekre nem reagál: eszméletlen beteg ellátás.

[gyalogos gázolás esetén gondoljon a medence- és a combcsont törés eshetőségére!]

42. Motor gépkocsival ütközött. A földön fekvő motoros mindkét lábszára deformált, duzzadt, szemei nyitva,

Elsősegély: az eszméleténél lévő sérültet ne mozgassa, támassza meg a sérült végtagot pokrócokkal, kabátokkal. Mentő szállíthatja.

Ellátás során alkalmazandó általános szabályok:

- szorító ruhadarabokat, távolítsa el a sérülés alatt, fölött egyaránt! (lábbelit is!)

- rögzítse a talált helyzetben a végtagot!

- a rögzítő eszköz a sérült terület alatti és feletti izületet is rögzítse!

- merev tárgyhoz tilos rögzíteni!

43. Egy autó fának ütközött.(összetört) Az ülésben ülő vezetőnél, légzést nem észlel.

Mindig ki kell emelni a sérültet a járműből [függetlenül a sérüléseitől], ha nem lélegzik! A mentést Rautek-féle fogással hajtsa végre.

Eszméletlen sérültnél: eszméletlen beteg ellátás.

44. Autóban utazó társa szendvicset fogyaszt. Hirtelen fékezést követően fulladozni kezd, majd bőre kékes színűvé válik, levegőért kapkod.

Álljon félre, segítse kiszállni a fuldoklót.

Az idegen testet el kell távolítani! Száj-, garatüregből az ujjával. Ha nem lehetséges, szólítsa fel a sérültet, hogy hajoljon előre és üssön a hátára, lapockái közé nyitott tenyérrel.

Sikertelen beavatkozás esetén alkalmazza a Heimlich-féle műfogást.

Heimlich-féle műfogás:

Álljon a fuldokló mögé, őt átkarolva egyik kezét ökölbe szorítva a szegycsont és a köldök közé helyezze, másik kézével fogja át az öklét és a rekeszizmok irányába gyakoroljon nyomást. (befelé, felfelé) Így a tüdőből nagynyomású levegőt présel ki, ami az elzáródást okozó idegen testet kilökheti. Eredménytelenség esetén maximum 5-ször alkalmazhatja a fogást. Sikeres beavatkozás esetén a beteg megfigyelése javallott a szövődmények miatt. [mellkasi, hasi sérülések]

Eszméletvesztés légzésleállás esetén: eszméletlen beteg ellátás.

45. Autószerelés közben, a szerelő csuklóját egy éles lemez megsértette. A sebből élénkpiros vér nagy nyomással lüktetve spriccel.

Ütőeres vérzés:

A sérültet fektesse le! A kart emelje a szív síkjánál magasabbra. Így csillapodik a vérzés erőssége.

Ezzel egyidőben a felkaron (nyomáspont) a kétfejű karizom belső árkában az ütőeret négy ujjal nyomja a felkarcsonthoz.

A spriccelő vérzés megszűnése jelzi a helyes nyomáspont megtalálását.

Társa helyezzen nyomókötést a sebre.

Nyomókötés: A steril gézlapokat akár több rétegben is nyomkodja a sebbe, ezzel tamponálja. Erre kerüljön újabb steril gézlap és egy félbehajtott pólyatekercs, melynek feladata elnyomni a sérült eret. Feszes, körkörös pólyamenetekkel rögzítse. Ha elkészült a nyomókötés a nyomáspont elengedhetı. Az átvérzett kötést leszedni tilos, helyezzen rá újabb nyomókötést!

Amennyiben a nyomáspontokon a vérzéscsillapítás sikertelen, [a spriccelés nem szűnik meg] akár ujjaival elszorítva az eret, vagy pólyatekercset a sebbe nyomva direkt nyomással csillapítsa a vérzést.

Nagy mennyiségű vérveszteség a sokk kialakulásához vezethet!

46. Idős hozzátartozójának bal lábszárából bőséges vérzés indult meg, melynek színe sötét, és egyenletesen folyik.

A sérültet fektesse le! A lábat emelje a szív síkjánál magasabbra. Így csillapodik a vérzés erőssége. A szorító ruhadarabokat, távolítsa el a sérülés alatt, fölött egyaránt! [lábbelit is] Helyezzen nyomókötést a sebre.

Nyomókötés: A steril lapokat helyezze a sebre, erre kerüljön egy félbehajtott pólya-tekercs, melynek feladata, elnyomni a sérült eret. Ezt feszes pólyamenetekkel rögzítse.

- Ha a kötés átvérzett, leszedni tilos, helyezzen rá újabb nyomókötést!

- A végtagot felemelve kell tartani a segítség megérkezéséig!

- Szorító körülkötést felhelyezni tilos!

Nagy mennyiségű vérveszteség a sokk kialakulásához vezethet!

47. Sápadt személyt talál az úttest szélén ülve, az árokban összetört kerékpár. A sérült nem emlékszik a történtekre.

Agyrázkódás:

Elsősegély: fektesse le az eszméleténél lévő sérültet, fejét emelje meg, támassza alá. Mentő szállíthatja!

48. Az ön előtt haladó kerékpáros felbukik. Homlokán szivárgó vérzést lát, vállát fájlalja, karját mozdítani nem tudja.

Törés, ficam:

Elsősegély: biztosítsa a sérült kar mozdulatlanságát 2 darab háromszögletű kendővel.


Ellátás során alkalmazandó általános szabályok:

- szorító ruhadarabokat, ékszereket, távolítsa el a sérülés alatt, fölött egyaránt!

- rögzítse a talált helyzetben a végtagot!

- a rögzítő eszköz a sérült terület alatti és feletti izületet is rögzítse!

- merev tárgyhoz tilos rögzíteni!
A rögzítést követően a hajszáleres vérzés ellátása következik.

49. Személygépkocsi fának ütközött. A jobb első ülésen ülő sérült légvételre fokozódó, mellkasi fájdalomra panaszkodik.

Ne emelje ki a sérültet, ha az ellátása a járműben megoldható és elháríthatatlan veszély nem fenyegeti!
Az eszméleténél lévő sérültet félig ülő
helyzetben támassza meg, ahol a fájdalmai a legjobban elviselhetőek. [üléstámla döntése]

50. Baleset történt, a gépkocsivezető megsérült. Jól látható, hogy egyik füléből vér szivárog, lehelete erősen alkoholszagú.

Amennyiben a megszólításra, ingerekre nem reagál: eszméletlen beteg ellátás az autóban.
[légútfelszabadítás, légzésvizsgálat, megtartott légzés esetén fej hátraszegés, pozícionálás]

Ne emelje ki a sérültet, ha az ellátása a járműben megoldható és elháríthatatlan veszély nem fenyegeti! [ha szükséges a kiemelés Rautek-fogással hajtsa végre]

Ha reagál az ingerekre:
Elsősegély: fektesse le az eszméleténél lévő sérültet, fejét emelje meg és támassza alá. A vérző fülre helyezzen steril lapokat. [Tamponálni tilos!] Mentő szállíthatja.

51. Közúti baleset történt. Az összetört gépkocsiból való kijutás közben a sérült kezére és arcára akkumulátorsav folyt

A szennyezett ruhát távolítsa el, ügyelve saját biztonságára [gumikesztyű]. Mindig az ép oldalon kezdje a vetkőztetést és a sérült oldalon fejezze be.

A bőrre került marószert óvatosan itassa fel. [textíliával, géztekerccsel.] Ezt követıen vízzel alaposan mossa le a bőr felületét. Savra enyhe lúgot [szappanos vizet is önthet. Így közömbösíti a marószert. A sérülésre helyezzen laza, száraz fedőkötést.

Az esetlegesen szembe került marószert vízzel alaposan mossa ki!

- Ültesse le a sérültet.

- A fej hátra, és oldalra fordításával a sérült szemre egy üvegből öntse a vizet.

- A mosófolyadékot folyamatosan itassa fel. [textíliával, gézpólyával]

- Ügyeljen rá, hogy az ép szembe mosófolyadék ne kerüljön!

- Fedje le mindkét szemet!

52. Buszmegállóban várakozó hölgy összecsuklik. A jelen lévők padra akarják ültetni.

Ájulás:

Fektesse le a beteget, a szorító ruházatot lazítsa meg. A lábat emelje meg és támassza alá, ezzel az agy vérellátását javítja, így a beteg gyorsan magához tér. Tíz percig ebben a pozícióban kell tartania, majd segítsen neki fokozatosan felülni. Ellenőrizze, szerzett e valamilyen sérülést, amikor összeesett.

Amennyiben átmeneti javulás és felültetés után újra elájul, hívjon mentıt a beteghez.

Ha az eszméletét nem nyeri vissza rövid időn belül: eszméletlen beteg ellátás.

53. Kerékpáros a lejtős úton járdaszegélynek ütközött. A fejét ütötte meg, homlokán diónyi duzzanat, a történtekre nem emlékszik.

Agyrázkódás:

Elsősegély: fektesse le az eszméleténél lévő sérültet, fejét emelje meg és támassza alá. Mentő szállíthatja.

Eszméletvesztés esetén: eszméletlen beteg ellátás.

54. Oszlopnak ütközött személygépkocsiban a kormányra borulva sérültet talál. Bal halántéka táján szivárgó vérzést észlel, szólításra nem válaszol.

Amennyiben a megszólításra, ingerekre nem reagál: eszméletlen beteg ellátás az autóban. [légútfelszabadítás, légzésvizsgálat, megtartott légzés esetén fej hátraszegés, pozícionálás]

Ne emelje ki a sérültet, ha az ellátása a járműben megoldható és elháríthatatlan veszély nem fenyegeti!

55. Az ön előtt haladó gépkocsi árokba boruk. A roncsból egy férfi és egy nő mászik ki. A férfinak szemmel látható sérülései nincsenek. A nő füléből vér folyik, kezein horzsolások láthatók.

A hölggyel kezdje az ellátás: fektesse le az eszméleténél lévő sérültet, fejét emelje meg és támassza alá. A vérző fülre, orra helyezzen steril lapokat. [Tamponálni tilos!] Mentő szállíthatja.

A férfit utasítsa, hogy üljön le, és az ő állapotát is kísérje figyelemmel.

56. Villanyszerelés közben munkatársa áramütést szenved.

Első teendője megszakítani az áramkört! [Pl.: biztosíték lekapcsolásával.]

Ha a kimentett sérült eszméleténél van és tünetmentes, akkor is orvosi ellátást igényel. [Későbbiekben felléphet szívritmuszavar.] Esetleges égési sérüléseit, töréseit el kell látnia.

Eszméletlen áramütött ellátása: eszméletlen beteg ellátás.

57. Egy üzletben sorban álló idős nő elsápad, összecsuklik, néhány vásárló, egy rekeszre ülteti, és úgy tartja.

Valószínűsíthető az ájulás

Fektesse le a beteget, a szorító ruházatot lazítsa meg. A lábat emelje meg és támassza alá, ezzel az agy vérellátását javítja, így a beteg gyorsan magához tér. Tíz percig ebben a pozícióban kell tartania, majd segítsen neki fokozatosan felülni. Ellenőrizze, szerzett e valamilyen sérülést, amikor összeesett.

Amennyiben átmeneti javulás és felültetés után újra elájul, hívjon mentőt a beteghez.

Ha az eszméletét nem nyeri vissza rövid időn belül: eszméletlen beteg ellátás.

58. Baleset helyszínére érkezve két sérültet talál. Egy fiatalember szerint az
egyik sérült nem lélegzik, a másik eszméletlen.

Ha a fiatalember segíteni tud, akkor ő az egyik, ön pedig a másik sérültet látja el. Ha a fiatalember erre nem képes, akkor az ellátást az eszméletlen sérülttel kezdje, [eszméletlen beteg ellátás, mely
stabil oldalfekvő helyzettel zárul] Ezt követően a nem lélegző sérült ellátása következik.
[légútfelszabadítás
után lélegeztetés
]

59. Egy baleset helyszínén, három sérültet talál. A vezető a volánra borulva, a mellette ülő sérült nehézlégzésre panaszkodik mellkasa sérült, a harmadik a hátsó ülésen fekszik, bal combja erősen fájdalmas, duzzadt.

Sérültek osztályozása:

1. Életveszélyes állapotú – kormányra borult sérült [valószínűleg eszméletlen]

2. Súlyos állapotú – nehézlégzésre panaszkodó, erősen fájdalmas duzzadt combú

[mindkettő eszméleténél van – fájdalom, panaszkodás]

3. Könnyű állapotú


1. kormányra borult
: Amennyiben a megszólításra, ingerekre nem reagál:
eszméletlen beteg ellátás.

A járműből mentést Rautek-féle fogással hajtsa végre.


2. nehézlégzésre panaszkodó
:

Ne emelje ki a sérültet, ha az ellátása a járműben megoldható és elháríthatatlan veszély nem fenyegeti!

Elsősegély: az eszméleténél lévő sérültet félig ülő helyzetben támassza meg, ahol a fájdalmai a legjobban elviselhetőek. [üléstámla döntése]


3. erősen fájdalmas duzzadt combú
:

Ne emelje ki a sérültet, ha az ellátása a járműben megoldható és elháríthatatlan veszély nem fenyegeti!

Elsősegély: az eszméleténél lévő sérültet ne mozgassa, támassza meg a sérült végtagot pokrócokkal, kabátokkal. Mentő szállíthatja.

60. Munkatársa üvegajtónak esett, bal csuklója erősen lüktetve vérzik, a vér élénkpiros. A helyiségben tartózkodók zsineggel próbálják felkarját elkötni.

Ne engedje a kart zsineggel elkötni!

A sérültet fektesse le! A kart emelje a szív síkjánál magasabbra. Így csillapodik a vérzés erőssége.

Ezzel egyidőben a felkaron (nyomáspont) a kétfejű karizom belső árkában az ütőeret négy ujjal nyomja a felkarcsonthoz.

A spriccelő vérzés megszűnése jelzi a helyes nyomáspont megtalálását.

Társa helyezzen nyomókötést a sebre.

Nyomókötés: A steril gézlapokat akár több rétegben is nyomkodja a sebbe, ezzel tamponálja. Erre kerüljön újabb steril gézlap és egy félbehajtott pólyatekercs, melynek feladata elnyomni a sérült eret. Feszes, körkörös pólyamenetekkel rögzítse. Ha elkészült a nyomókötés a nyomáspont elengedhetı. Az átvérzett kötést leszedni tilos, helyezzen rá újabb nyomókötést!

Amennyiben a nyomáspontokon a vérzéscsillapítás sikertelen, [a spriccelés nem szűnik meg] akár ujjaival elszorítva az eret, vagy pólyatekercset a sebbe nyomva direkt nyomással csillapítsa a vérzést.

Nagy mennyiségű vérveszteség a sokk kialakulásához vezethet!

61. Egy motoros elesett. Orrából és jobb füléből vér szivárog. Zavartan, összefüggéstelenül beszél. Bukósisak nem volt a fején.

Koponyaalapi törés, agyrázkódás

Elsősegély: fektesse le az eszméleténél lévő sérültet, fejét emelje meg és támassza alá. A vérző fülre, orra helyezzen steril lapokat. [Tamponálni tilos!] Mentő szállíthatja.

Eszméletvesztés esetén: eszméletlen beteg ellátás.


Munkahelyi elsősegély képzés. OMMF által elfogadott igazolás. Hogy bátran várja a munkavédelmi ellenőrt!

62. Egy kerékpáros elesett. A kormány a hasát ütötte meg, ami feszül és fáj.

Elsősegély: a hátára fektetett sérült lábait térdhajlatnál húzza fel és támassza alá, így a hasizmok elernyednek, kevésbé feszülnek, fájnak. Nyugtassa a mentők megérkezéséig, itatnia tilos, csak nedves gézzel törölgesse az ajkait csillapítva a szomját.

Amennyiben az állapota hirtelen romlani kezd, arcbőre hűvös tapintású, hamuszürke, és apró verejtékcseppek jelennek meg rajta. Pulzusa szapora, nehezen tapintható. [hasüregi vérzés] a lábát emelje meg és támassza alá. [sokkfektetés]

63. Egy gyermek leesett a fáról. Hasát egy ág megütötte. Arca hamuszürke, verejtékes, viselkedése feltűnően csendes.

Elsősegély: a sérültet fektesse le, lábát emelje meg és támassza alá. Szorító ruházatát lazítsa meg, óvja a hidegtől, folyamatosan nyugtassa a segítség megérkezéséig.

Itatni tilos! [valószínűleg hasüregi vérzés által kialakult sokkos állapot]

64. Egy motoros bukott. Alkarja duzzadt, a törött csontvég látszik.

Nyílt törés:

Fedje a sebet sterilen, és biztosítsa a sérült testrész mozdulatlanságát. [háromszögletű kendővel]
 

Ellátás során alkalmazandó általános szabályok:

- szorító ruhadarabokat, ékszereket, távolítsa el a sérülés alatt, fölött egyaránt!

- rögzítse a talált helyzetben a végtagot!

- a rögzítı eszköz a sérült terület alatti és feletti izületet is rögzítse!

- merev tárgyhoz tilos rögzíteni!

65. Balesetet követően egy gépkocsi kigyulladt. A vezető mindkét alkarja megégett. A fájdalomra panaszkodó sérült mindkét alkarján hólyagokat lát.

Másodfokú égés:

Az égett felületet hűtse folyamatosan legalább 15-20 percig, ezzel a fájdalmat csökkenti és a szövetek mélyebb károsodását akadályozza meg.

Hűtés módjai: csapvizet folyatni, zuhany alá állítani, üvegből önteni, sűrűn cserélt vizes borogatást helyezni rá. A sérültnek közben apró kortyokban többször adjon inni. A hűtést követően a sérülésre helyezzen fel laza, száraz fedőkötést.

Az égés súlyosságát meghatározza a beteg életkora, az égés foka, és annak kiterjedése.

A testfelület 5 %-ot meghaladó II.-fokú égése szakorvosi ellátást igényel!
 

66. Egy üzletben egy vevő megcsúszott és üvegajtónak esett. A törött üveg a jobb könyökhajlatát sebesítette meg.  Az erősen vérző sebből egyenletesen folyik a sötétpiros vér. A sérült csuklójára valaki nyomókötést helyezett.
 

A sérültet fektesse le! A lábat emelje a szív síkjánál magasabbra. Így csillapodik a vérzés erőssége.

A szorító ruhadarabokat, távolítsa el a sérülés alatt, fölött egyaránt! [lábbelit is]

Helyezzen nyomókötést a sebre.

 

Nyomókötés: A steril lapokat helyezze a sebre, erre kerüljön egy félbehajtott pólya-tekercs, melynek feladata, elnyomni a sérült eret. Ezt feszes pólyamenetekkel rögzítse.

- Ha a kötés átvérzett, leszedni tilos, helyezzen rá újabb nyomókötést!

- A végtagot felemelve kell tartani a segítség megérkezéséig!

- Szorító körülkötést felhelyezni tilos!

Nagy mennyiségű vérveszteség a sokk kialakulásához vezethet!

[A nyomókötést nem a csuklóra, hanem a könyökhajlatra kell helyezni!]

67. Egy szórakozóhely mellékhelyiségében mozdulatlanul fekvő fiatalt talál. Egyik könyökhajlatában számtalan szúrásnyom, másik kezében fecskendő.

Amennyiben a megszólításra, ingerekre nem reagál: eszméletlen beteg ellátás.

68. Buszon utazva az ön mellet álló utas, egy hirtelen fékezést követően egy fém kapaszkodónak esett. Mellkasát ütötte meg, légvételkor szúró fájdalmat érez.

Elsősegély: az eszméleténél lévő sérültet félig ülő helyzetben támassza meg, ahol a fájdalmai a legjobban elviselhetőek. Mentő szállíthatja.

69. Kerékpárost gázolt egy gépkocsi. Hasát fájlalja, szomjúságról panaszkodik, önt kéri meg, hogy autóján hazavigye.

Elsősegély: a hátára fektetett sérült lábait térdhajlatnál húzza fel és támassza alá, így a hasizmok elernyednek, kevésbé feszülnek, fájnak. Nyugtassa a mentők megérkezéséig, itatnia tilos, csak nedves gézzel törölgesse az ajkait csillapítva a szomját.

Amennyiben az állapota hirtelen romlani kezd, arcbőre hűvös tapintású, hamuszürke, és apró verejtékcseppek jelennek meg rajta. Pulzusa szapora, nehezen tapintható.[hasüregi vérzés] a lábát emelje meg és támassza alá. [a sérültet csak mentő szállíthatja!]

70. Társa véletlenül benzint nyelt.

Elsősegély: adjon egy-két evőkanál paraffinolajat, vagy étolajat az eszméleténél lévő mérgezettnek, mely megakadályozza a benzin felszívódását. Hánytatni a beteget tilos.

71. Baleset látványától társa rosszul lesz, összeesik, földön fekve marad.

Valószínűsíthető az ájulás

A hátán fekvő beteg szorító ruházatát lazítsa meg. A lábat emelje meg és támassza alá, ezzel az agy vérellátását javítja, így a beteg gyorsan magához tér. Tíz percig ebben a pozícióban kell tartania, majd segítsen neki fokozatosan felülni. Ellenőrizze, szerzett e valamilyen sérülést, amikor összeesett.

Amennyiben átmeneti javulás és felültetés után újra elájul, hívjon mentıt a beteghez.

Ha az eszméletét nem nyeri vissza rövid időn belül: eszméletlen beteg ellátás.

72. Gépkocsijának becsapódó ajtaja, utasának fejét megsebesíti. A homlok bal oldalán lévő zúzott sebből folyamatosan, sötétvörös vér ürül.

Visszeres vérzés

Helyezzen nyomókötést a sebre.

Nyomókötés: A steril lapokat helyezze a sebre, erre kerüljön egy félbehajtott pólya-tekercs, melynek feladata, elnyomni a sérült eret. Ezt feszes pólyamenetekkel rögzítse.

A lefektetett eszméleténél lévő sérült, fejét emelje meg, támassza alá.

73. Váróteremben egy idős ember rosszullétre panaszkodik. Elmondása szerint cukorbeteg, cukros folyadékot kér. Mire a folyadék megérkezik, a beteg a padon fekve nem mozdul, szólításra nem válaszol.

Cukorbetegség miatti kóma:

Amennyiben a megszólításra, ingerekre nem reagál: eszméletlen beteg ellátás.

[Eszméletlen sérültet tilos itatni, etetni, hánytatni!]

74. Motoros gépkocsival ütközött. A sérült a járdaszegélyre esett, háta fáj, bal lába zsibbad.

Eszméletén lévő gerincsérült (fájdalomra panaszkodik)

Elsősegély: a sérültet ne mozgassa, nyugtassa a segítség megérkezéséig.

Előfordulhat, hogy a sérültet elháríthatatlan veszély fenyegeti. Ilyenkor legalább három segélynyújtó „tálcafogással” viheti biztonságos helyre.

75. Gyalogost gázoltak. A sérült kb. egy percig mozdulatlanul feküdt az úttesten, majd felült. Bal füléből vér szivárog.

Koponyaalapi törés gyanúja:

Elsősegély: fektesse le az eszméleténél lévő sérültet, fejét emelje meg és támassza alá.

A vérző fülre, orra helyezzen steril lapokat. [Tamponálni tilos!] Mentő szállíthatja.

© Zakariás Zoltán


Munkahelyi elsősegély képzés. OMMF által elfogadott igazolás. Hogy bátran várja a munkavédelmi ellenőrt!

Megnyitás és letöltés PDF fájlban.
 

 
   

Munkahelyi elsősegélynyújtás tanfolyam

   

Teszt

   

Letöltések

   
Tételválasztó
   
Hírek
   

Interaktív gyakorlás
   

Automata külső defibrillátor [AED] használata

 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
   
   
   
   
   
   
   
   
 
   
   
   
       

elsősegély tanfolyam

     
       

Vissza a tételválasztóhoz

     
       

Hotline: 06/20 805 70 17

   
  © H&Z Könyvkiadó
és Kereskedelmi Bt.
  Jogi nyilatkozat Médiaajánlat Utolsó frissítés: 2008-01-25   Linkajánló