elsosegelyhely.hu logo

Ön szerint hányszor lenne lehetősége meghalni egy nyaki vénáján
sérült, vérző sebesültnek, amíg európai normák szerint
15 percen belül kiérkezik hozzá a mentő?

Munkahelyi elsősegélynyújtó
program

Automata külső defibrillátor
[AED]

Közúti elsősegélynyújtás
tanfolyam

..

Hírek

 
2009. 10. 01.-től módosulnak a közúti elsősegély vizsga egyes tartalmi elemei.
 

2009-09-15
Az alábbi sajtóközleményt adta ki 2009. 09. 15.-én a Magyar Vöröskereszt:
 
A Magyar Vöröskereszt főigazgatója és az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
- mint a 31/1992. NM rendeletben a közúti járművezetők elsősegélynyújtási
ismeretek megszerzésének igazolását kiadó és az ismereteket/követelményeket
meghatározó rendszergazdák - ezúton tájékoztatják Önöket, hogy
2009. október 1-től módosulnak az elsősegélynyújtó vizsga egyes tartalmi elemei.
 
A kötelezően bemutatandó gyakorlatok eddigi rendje:
 
- beteg/sérült vizsgálata, és
- lélegeztetés (kb. 1 percig folyamatosan), és
- stabil oldalfekvő helyzet kialakítása
 
2009. október 1-től alábbiakban módosul:
 
- újraélesztés 1 segélynyújtóval, és
- beteg/sérült vizsgálata, és
- stabil oldalfekvő helyzet kialakítása
 
A módosítást az Uniós ajánlások szerinti szakmai irányelvek változásai,
a laikus elsősegélynyújtás fejlesztése, a hirtelen szívhalál megelőzéséhez
szükséges ismeretek, gyakorlatok kialakítása, valamint az újraélesztés
széleskörű társadalmi megjelenésének igénye tették szükségessé.
 
A változás azt is jelenti, hogy a vizsga első feladataként az újraélesztési
fantomon minden vizsgázónak önállóan be kell mutatni a hatásos
mellkaskompressziót (szívmasszázs) és lélegeztetést.
Ennek ismerete és az eredményes vizsgához szükséges kellő elsajátítása megfelelő
oktatóeszközt, valamint gyakorlati képzést és előzetes gyakorlást is igényel.
 
Forrás: Magyar Vöröskereszt
 
Elsősegély tanfolyamok vizsgagaranciával:  Klikk

A JÖVŐ? Elsősegély tanfolyam kizárólag a Vöröskereszt szervezésében?

.

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának 8/2006-2010. (2008. április 2.) számú állásfoglalása

2008-04-07       

"a laikus elsősegélynyújtásról"

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Mentőszolgálat együttműködésében megvalósuló elsősegélynyújtás népszerűsítés, oktatás, szervezés, vizsgáztatás kérdését - népegészségügyi szempontból is - kiemelten fontosnak tartjuk. A hazai elsősegélynyújtás hatékonyabbá tétele érdekében az alábbi kérdésekben látja a bizottság sürgős kormányzati lépések megtételének indokoltságát:

  1. A Nemzeti Alaptanterv keretén belül, az alap- és középfokú iskolai oktatásba rendszerszerűen épüljenek be az elsősegélynyújtási ismeretek az iskolaegészségügyi szolgálat közreműködését is igényelve.

  2. A közúti járművezetők elsősegélynyújtási ismeretei megszerzésének igazolásáról szóló 31/1992. (XII. 19.) NM rendelet átfogó módosításra szorul annak érdekében, hogy az elsősegélynyújtás készségszintű elsajátítását biztosító, a Magyar Vöröskereszt által szervezett és kontrollált tanfolyamok elvégzése is a jogosítvány megszerzésének feltétele legyen.

  3. A rendvédelmi szervek (tűzoltók, rendőrség, stb.) tagjainak elsősegélynyújtási felkészítését javítani kell a tudásellenőrzés követelményeinek szigorításával együtt.

  4. Az elsősegélynyújtás oktatás és vizsgáztatás minőségbiztosításának részletes szabályozását el kell végezni.

Budapest, 2008. április 2.

Dr. Kökény Mihály
Elnök

www.elsosegelyhely.hu megjegyzés:

A fenti tervezet szerint az Alapfokú elsősegélynyújtó tanfolyam kiegészítve az Alapfokú közúti elsősegélynyújtás tanfolyammal 12 órát fog igénybe venni.
 

Érdekes hír Szlovákiából!

ELSŐSEGÉLY VIZSGA - SZABÁLYOK NÉLKÜL?
forrás: bumm.sk/Delta


2008. 01. 22.      
www.bumm.sk    

Érdekesen kezdődik az év az autóiskolák számára: ezentúl csakis elsősegélynyújtási vizsga letétele után tehetik le tanulóik a záróvizsgát. Bár a jogszabály már január elsejétől érvényben van, ennek ellenére sem magáról a próbatételről, sem annak pontos lezajlásáról nem kaptak tájékoztatást. Nem így a tanfolyam elvégzésére kompetens Vöröskereszt.

Sándor Béla, komáromi autóiskola-vezető elmondása szerint a médiumokból értesültek a történtekről, így ő is csak azt tudja elmondani, ami az újságok hasábjain, illetve a tévében szerepelt. „Tudomásom szerint a Vöröskereszt fogja vezetni a tanfolyamokat. Ők a vizsga letétele után olyan igazolást adnak majd ki, amelynek a felmutatása mellett letehetik a jogosítvány megszerzéséhez szükséges záróvizsgát is a tanulóink. Egyelőre azonban azt sem tudjuk, hogy azokra, akik még tavaly kezdtek el autóiskolába járni, érvényes-e ez a szabály vagy sem, így most vizsgáztatni sem tudunk" - panaszolta. Úgy véli, egy ilyen okításon nem csak a kezdőknek, hanem az összes sofőrnek részt kellene venni. Sándor Bélától megtudtuk, hogy régebben előadás formájában kaptak az elsősegélynyújtásról felvilágosítást a jogosítványra áhítozók, ez a metódus azonban néhány évvel ezelőtt abbamaradt.

„Mi lesz a tananyagban? Lesz-e magyar nyelvű teszt? December 31-ig átmeneti időszakról beszélünk, addig a Vöröskereszt végzi a vizsgáztatást, de mi lesz azután? Hol, kik és mennyért fogják végezni a tanfolyamokat?" - tett fel néhány, eddig megválaszolatlan kérdést az üggyel kapcsolatosan az ELÁN autóiskola vezetője, Lakatos László. „Nem a vizsga a lényeg, hanem az, hogy valaki megtanulta-e az elsősegélynyújtás alapjait, és szükség esetén használja-e a tudását. Az, hogy valakinek papírja van róla, még nem jelenti azt, hogy meg is fog állni, és a bajbajutottakon segíteni fog" - magyarázta. Lakatos szerint az egész rendszerben hiba van, nincs folytonosság: az ilyen jellegű oktatást már az alapiskolákban el kellene kezdeni. "Körülbelül 20 ezer személy szerez jogosítványt évente Szlovákiában, nekik kellene megmenteni a világot?" - kérdezte. Az autóiskola vezetője kétségeit fejezte ki amiatt is, hogy nem az illetékes minisztérium, hanem az egészségügyi tárca adta ki a rendeletet. „December 7-én még azt mondták nekünk, hogy 2009-től lép érvénybe az új szabály, 11-én meg már 2008. január elsejei hatállyal lett elfogadva" - mondta, majd megjegyezte: nem érti, miért kellett ennyire sietni. A szakavatott úgy véli, ezzel nem fog csökkenni a balesetek száma, változás abban várható, hogy többen mernek majd megállni segíteni. Lakatos László a hírekből úgy értesült, hogy az új rendelet azokra vonatkozik, akik az idén kezdték el az autóiskolát.

A komáromi Vöröskereszt igazgatója, Németh Károly sokkal több információval rendelkezik az új rendeletet illetően. A Deltának elmondta, kezdetben ők, később azonban más szervezetek is végezhetik a vizsgáztatást. „Ahhoz, hogy valaki elsősegélynyújtást oktasson, illetve vizsgáztasson, nemzeti akkreditáció szükséges, ezzel egyelőre csak a Vöröskereszt rendelkezik. Az év utolsó napjáig azonban bárki elvégezheti azt, így az autóiskolák oktatói is" - magyarázta. Némethtől megtudtuk, hogy a tanulóknak nyolc 45 perces oktatáson kell részt venniük, ennek kétharmada gyakorlat, egyharmada pedig elmélet. Az elméleti részeket nemzetközi igazolvánnyal rendelkező lektorok tartják majd, a diákok pedig az órák alatt az elsősegélynyújtással kapcsolatos legfontosabb információk birtokába juthatnak. A tanfolyamért természetesen fizetni is kell: Németh Károly szavai szerint 500 és 1000 korona közötti összeg kérhető, ők körülbelül 600-650 koronás taxával fognak dolgozni. Azt, hogy mikortól kezdődnek el a kurzusok, ő sem tudta megmondani, az autóiskolák azonban már sorban veszik fel velük a kapcsolatot. A nagy kérdőjelekkel megfűszerezett helyzet azért alakult ki, mert hiányzik az a jogszabály, amely a szóban forgó vizsga gyakorlati megvalósítását írná le. Delta/ Szép Éva
 

Állásfoglalás kérése, Dr. Mártai István úrtól a Közép-Magyarországi Regionális Mentőszervezet szakmai vezetőjétől.
(
Magyar Vöröskereszt, Országos Mentőszolgálat)

2007-11-27      

Részlet a levélből:

Tisztelt Dr. Mártai István Úr!

Néhány kérdést szeretnék feltenni Önnek, melyek a közúti elsősegélynyújtás vizsgával / vizsgakövetelménnyel foglalkoznak. Szeretném kihangsúlyozni, hogy levelem nem rossz szándékkal íródott, hanem ellenkezőleg. Válaszait az oktatások során szeretném felhasználni, alkalmazni, melyek a jobb, eredményesebb felkészítést szolgálják!
(…) 
1. Eszköz nélküli újraélesztés [BLS] vizsgakövetelmény-e?

M.I: A vizsgán jelenleg egy nem légző, de keringéssel még bíró beteg ellátása a feladat, ennek értelmében lélegeztetést kell bemutatni, folyamatában.

Probléma, hogy 2005-ben Európában, 2006-tól hazánkban is megjelent az új reanimációs protokoll, mely szerint egy nem légző betegnél CPR-t kell kezdeni. Ez egyrészt még nem jelent meg az MVK hivatalos kiadványában, másrészt a kompresszió vizsgán történő számonkérését nem tartjuk etikusnak addig, amíg a vizsgát nem előzi meg kötelező és akkreditált oktató által tartott tanfolyam.

Ugyanez vonatkozik a betegvizsgálati protokollra is, az ERC szerint ne vizsgáljon laikus pl. carotis pulzusnál keringést, az ez előtti protokoll még tartalmazza.

Véleményem szerint addig, amíg nem tanfolyam köteles a vizsga, addig a vizsgázónak lehetősége van a rendelkezésre álló - igen heterogén - anyagokból felkészülnie. Nem érheti hátrány, ha a legújabb protokollt tudja és azt sem, aki az ajánlott könyvből készül, mely még nem tartalmazza ezt.

2. A vizsgán a vérkeringés meglétét nem kell vizsgálni, ha van légzés?

M.I:
Az Andics könyv (vö. A Magyar Vöröskereszt hivatalos tankönyve) tartalmazza a nyaki ütőér tapintását, de említi azokat a jeleket is melyek keringés meglétére utalnak (nyelés, mozgás, köhögés)

3. Eszmélet megállapítása: szemhéjreflex.
Néha hiányolja a vizsgabiztos, néha feleslegesnek tartja! ↔ BLS: megszólítás, óvatos rázás.


M.I:
Az eszmélet vizsgálata ingerek adásával és az erre érkező válaszreakcióval, illetve anak elmaradásával történik. Ezek: megszólítás, rákiáltás, megrázás. A szemhéjra fújás elfogadott, nem bukást jelentő hiány.

4. Milyen algoritmus szerint oktassam az eszméletlen beteg ellátást?
Mi az, amit a vizsgabiztos elfogad / kérhet?

M.I:
Eszméletlen beteg ellátása: eszmélet vizsgálata ingerekkel (ld. 2. pont), ha reagál, akkor ki kell kérdezni a panaszairól, vizsgálni lehet sérüléseit.
Ha nem reagál, akkor hívjunk segítséget, majd a légutak átjárhatóságának ellenőrzését (száj-garat tisztítása, fej hátraszegése) követően a légzés vizsgálata következik. Légző betegnél a légutak átjárhatóságának fenntartása a cél:

stabil oldalfektetéssel, vagy

a talált helyzetben a fej hátraszegve tartásával és a száj-garat ellenőrzésével.

5. Elfogadható-e ha a vizsgázó az ERC által ajánlott oldalfektetést mutatja be a vizsgán?

M.I:
Mind a Gábor-féle, mind az ERC által ajánlott stabil oldalfektetés elfogadott, ha szabályos a kivitelezés és a véghelyzet.

6. Kérheti-e a vizsgabiztos, hogy a vizsgázó az ERC által ajánlott oldalfektetést mutassa be a vizsgán?

M.I:
A mi javaslatunk szerint a Gábor-féle az alap, tekintettel arra, hogy ez van a jelenlegi ajánlott könyvben. A vizsgabiztos stabil oldalfektetést kérhet, a vizsgázó az általa ismertet mutathatja be.

7. Háromszögletű kendő használata. Csomóval a derékszögnél, vagy elfogadható nélküle? [nagyon sok visszajelzés!]

M.I:
A kendő felhelyezésének egyik módja a csomó kötése, lehet befejezésként a könyöknél lévő sarkot áthajtva rögzíteni ragtapasszal, biztosítótűvel is.

(…)

Budapest, 2007-11-26

Zakariás Zoltán
www.elsosegelyhely.hu
 

 
Munkahelyi elsősegélynyújtó program
 

Közúti elsősegélynyújtás tanfolyam


 Megpróbáljuk elérni azt, amit sokan lehetetlennek tartanak,
szemléletet változtatunk nem csak tanítunk.
 
© H&Z Könyvkiadó és Kereskedelmi Bt. Jogi nyilatkozat Médiaajánlat

Kapcsolat

 

 

   
elsosegelyhely.hu logo