Ön szerint hányszor lenne lehetősége meghalni egy nyaki vénáján sérült, vérző sebesültnek, amíg európai normák szerint 15 percen belül kiérkezik hozzá a mentő?

Elsősegély felsőfokon:
Baleset szimulációs tréning munkahelyi és laikus elsősegélynyújtóknak!

Munkahelyi Elsősegélynyújtó
Program

Defibrillatorok.hu

Elsősegély anyagok letöltése, gyakorlás

Újraélesztés automata defibrilltorral [AED] - Bevezető


Testünk működésének egyik legfontosabb feltétele, hogy oxigénellátásunk állandó legyen, melyet a légzés és a keringés együttes működése hivatott fenntartani. Ennek során az oxigén a szabad légutakon keresztül a tüdőkbe jut, majd onnan a szív által keringetett vér szállítja tovább minden egyes sejthez.
A keringésmegállások döntő hányadát hirtelen szívhalál okozza, míg a légzés zavara (pl. fulladás) csupán az esetek kis százalékáért felel. A hirtelen szívhalál Magyarországon vezető halálok. Kórházon kívül az esetek 65-85 %-ban ritmuszavar, ún. kamrafibrilláció áll a hátterében. A kamrafibrilláció a szívizomzat kaotikus elektromos tevékenysége, mely a szívnek a mechanikai működését – a normális összehúzódását - teszi lehetetlenné. Habár legtöbbször szívbetegeket érint, tudni kell, hogy hirtelen szívhalál bárhol, bárkinél – akár figyelmeztető jel nélkül is – bekövetkezhet.
A keringésmegállás előrehaladtával egyre súlyosabbá váló oxigénhiányt szerveink közül agyunk viseli a legrosszabbul: 4-5 perc után már maradandó károsodások indulnak el. Ezért a túlélés egyetlen esélye az azonnal megkezdett újraélesztés.
Az újraélesztés több láncszemből álló folyamat: (1) korai észlelés és segélykérés, (2) korai alapszintű újraélesztés, (3) korai defibrillálás, (4) korai magasszintű kezelés. A lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme, azaz a beteg túlélése szempontjából mindegyik lépés ugyanolyan fontos.


Szaksegítség a legritkább esetben áll azonnal rendelkezésre, ezért az alapszintű újraélesztés az utca emberének a feladata. Nevével ellentétben célja nem a beteg tényleges újraélesztése, hanem hogy időt nyerjen a beteg számára. A keringést szívmasszázzsal (mellkasi kompresszió), a légzést befúvásos lélegeztetéssel tudjuk átmenetileg pótolni, és ezzel esélyt adunk a betegnek, hogy károsodás nélkül vészelje át a mentő megérkeztéig eltelő időt.
Mint korábban már említettük, a kórházon kívül fellépő keringésmegállások döntő hányadát kamrafibrilláció okozza.
 A kamrafibrilláció egyetlen hatásos kezelése a defibrillálás, mely során áramot vezetnek keresztül a szíven. Ezzel az ütéssel (sokkolás) kioltják a szívizom kaotikus elektromos aktivitását, és az így létrehozott elektromos csend esélyt ad a szív saját, normális ingerképzésének beindulásához.

Sajnos a defibrillációra rendelkezésre álló idő korlátozott. Minden egyes defibrilláció nélkül eltelt perccel csökken a beteg túlélési esélye. Újraélesztés mellett percenként 3-4%-kal, újraélesztés nélkül percenként 7-10%-kal. Ezért a túlélési lánc harmadik láncszeme a korai defibrillálás. A defibrillátorral rendelkező mentő – minden igyekezet ellenére – sokszor későn érkezik, ahhoz, hogy megmentse a beteget.
Utóbbi évtizedek technikai vívmánya az automata külső defibrillátor (Automated External Defibrillator, AED) mely segítségével a defibrillálást már a laikus elsősegélynyújtó is képes elvégezni - jóval a mentő megérkezése előtt. A készülék a beteg mellkasára helyezett elektródapáron keresztül elemzi a beteg szívritmusát, felismeri a kamrafibrillációt, és a segélynyújtó a sokk gomb megnyomásával ugyanazon az elektródapáron keresztül leadja a sokkot. A beépített biztonsági rendszer kizárja a véletlen vagy indokolatlan sokk leadását. Egyszerűségének, kompaktságának, magyar nyelvű utasításainak köszönhetően kezelését bárki elsajátíthatja egy 4-5 órás tanfolyamon. A készülék karbantartást nem igényel.
Az automata defibrillátorok elhelyezése olyan helyeken indokolt, ahol egyéni és külső tényezők is fokozzák a hirtelen szívhalál előfordulásának esélyét (pl. nagy napi emberforgalom, megfelelő szaksegítség kiérkezése meghaladja az 5 percet stb.). Többek között ilyen helyek a pályaudvarok, repterek, bevásárlóközpontok, közintézmények, sportlétestmények is, ahol az állandóan szolgálatot teljesítő laikusok (peronőrök, légiutaskísérők, biztonsági őrök stb.) kiképzésével nagymértékben javítható túlélés esélye. Habár még korlátozottan, de hazánkban is egyre több helyen megtalálhatók ezek a készülékek és a kiképzett segélynyújtók.
Mint a fenti összefoglalóból kiderül, a keringésmegállásba jutott beteg sorsa nem csak azon múlik, hogy milyen hamar ér ki hozzá a mentő, hanem azon is, hogy az észlelő laikus végez-e újraélesztést. Ma Magyarországon laikus újraélesztés lényegében nem létezik. Ennek megfelelően a jelenlegi hazai statisztika rendkívül rossz képet mutat: 100 kórházon kívüli keringésmegállásból mindössze 2-3 embert sikerül megmenteni. Természetesen nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy még a legtökéletesebb túlélési lánc sem képes mindenkit újraéleszteni – vannak szivek, amelyek túl betegek ahhoz, hogy megmenthetők legyenek. Ennek ellenére a korai észlelés és segélykérés, a korán megkezdett mellkasi kompresszió és lélegeztetés, a korán elvégzett defibrillálás, és a korán megindított magas szintű kezelés – azaz a jól szervezett túlélési lánc a kulcs ahhoz, hogy javítsuk a hazai túlélési mutatókat. Ebben pedig mindannyiunknak fontos szerepe van.

Dr. Erőss Attila
Az Európai Újraélesztési Társaság oktatója
 

 Megpróbáljuk elérni azt, amit sokan lehetetlennek tartanak,
szemléletet változtatunk nem csak tanítunk.

 
Munkahelyi elsősegélynyújtó program

Elsősegély oktatóanyagok letöltése, gyakorlás


Legfrissebb hírek, közlemények:
 

Munkahelyi elsősegély tanfolyam a NYUGATINÁL
KATTINTSON IDE A RÉSZLETEKÉRT
!
A képzés kiegészítve: automata defibrillátor használata!

Az oktatás helyszíne
:

H-1073  Budapest, Jókai u. 34. (A Nyugati térnél)

 
© H&Z Könyvkiadó és Kereskedelmi Bt. Jogi nyilatkozat Médiaajánlat

Kapcsolat

Az oldal támogatója a MED-RENT RT.
Tel.: (+36)-1-460-9256 Fax: (+36)-1-460-9222

Linkajánló:

Defibrillátorok.hu